Oferte Cazare - Litoral Marrakesh-tensift-el Haouz, Maroc ☀️ 2024

Petreceți un sejur fermecător în Marrakech-Tensefit-El Haouz

    Marrakech este un adevărat paradis turistic, iar în timpul sejurului petrecut aici, turiștii vor putea să descopere o parte a culturii tradițional marocane, vor putea vizita cele mai populare atracții turistice de pe cuprinsul orașului și se vor bucura de numeroase activități. Unul dintre cele mai interesante obiective turistice de pe cuprinsul orașului Marrakech este Moscheea KoutoubiaÎn traducere, Moscheea Koutoubia înseamnă Moscheea Librarilor și a fost numită astfel, deoarece în trecut era înconjurată de tarabe de cărți. Aceasta este un adevărat simbol al orașul, la fel cum este Turnul Eiffel pentru orașul Paris.  Moscheea are un minaret de 70 metri înălțime, care poate fi observat din orice punct al orașului Marrakech. Moscheea Koutoubia este una dintre cele mai impresionante moschei din întreaga lume și una dintre cele mai mari. Moscheea se evidențiază datorită înălțimii minaretului său, dar și prin culoarea pe care o are la exterior, fiind într-o perfectă armonie cu restul  arhitecturii orașului Marrakech. Moscheea Koutoubia a fost construită de către sultanul Yakoub Al-Mansour. Lucrările de construcție au debutat în anul 1141 și  au fost finalizate 1158. Arhitectura sa este o combinație de stiluri, îmbinând elementele marocane cu cele andaluze.  De altfel, moscheea se aseamănă într-o oarecare măsură cu vechea moschee din Cordoba. Moscheea Koutoubia măsoară 90 metri lungime și 60 metri lățime. Turiștilor musulmani li se permite accesul în moschee, însă restul turiștilor vor putea să admire doar exteriorul lăcașului de rugăciune musulman. Această regulă se aplică și în cazul celorlalte moschei din Marrakech.

poza Petreceți un sejur fermecător în Marrakech-Tensefit-El Haouz

   În timpul sejurului în Marrakech turiștii nu pot să nu viziteze Ben Youssef Madrasa, cea mai mare medresă de pe cuprinsul Marocului și una dintre cele mai mari din Africa de Nord. În perioada sa de glorie, aici studiau peste 900 de studenți, toți aceștia trebuind să împartă cele 130 dormitoare înguste. Poate că pentru europenii nefamiliarizați cu cultura musulmană este destul de greu să-și facă idee despre semnificația acestei instituții. De aceea, menționăm că medresă înseamnă școală, iar în spațiul musulman este utilizat în termen larg, reprezentând atât o școală primară, un liceu sau o universitate.  De asemenea, atunci când vorbim despre o medresă, putem face referire la o școală laică, o școală religioasă, o școală tehnică sau o școală profesională. Ben Youssef Madrasa a fost fondată în secolul al XIV-lea, a fost mai apoi extinsă, iar începând cu anul 1960, instituția a început să funcționeze pe post de colegiu islamic. În jurul anului 1565, Ben Youssef Madrasa era unul dintre cele mai splendide licee teologice  din Africa de Nord. Youssef Madrasa este situată în mijlocul unei curți interioare, pe cuprinsul căreia se regăsește și un bazin cu apă și coloane împodobite cu mozaicuri. În apropiere de curtea principală este situată o sală de rugăciune cu totul spectaculoasă. Sala de rugăciune este decorate cu motive naturale, precum frunze de palmieri, conuri și altele.

   Palatul Badi a fost cândva un complex impresionant, însă cu trecerea anilor s-a conservat doar o mica parte din grandoarea sa. Palatul a fost ridicat la dorința sultanului Ahmed el-Mansour, pe durata secolului al XVI-lea. Complexul palatin nu a reușit să supraviețuiască și următoarei dinastii, iar în timpul domniei sultanului Moulay Isma´il, Palatul Badi a fost demolat. O parte dintre materialele luxoase au fost utilizate mai apoi pentru construirea Vilelor Imperiale ale Sultanului.  Palatul Badi este despărțit de oraș prin intermediul unor ziduri gigantice.  Zidurile sale sunt astăzi casa a sute de berze.  Palatul Badi găzduiește și Muzeul Marrakech pentru Fotografie și Arte Vizuale. În luna iunie, în cadrul palatului se organizează Festivalul de Folclor din Marrakech. Nu vă așteptați ca Palatul Badi să fie o reședință magnifică, cu decoruri luxoase din mozaicuri și marmură, deoarece veți rămâne dezamăgiți când veți vedea zidurile în ruine. 

poza Petreceți un sejur fermecător în Marrakech-Tensefit-El Haouz

     Palatul Bahia este un complex cu totul spectaculos, care are o suprafață de 8000 metri pătrați și numără 150 camere.  Zidurile și tavanele sale sunt decorate cu mozaicuri minuțioase și lemn vopsit, numit zouak.  Unele dintre cele mai frumoase zone ale Palatului Bahia sunt saloanele Petit Riad și Grand Riad, precum și curtea interioară, a cărei podea cuprinde 1500 metri pătrați de marmură italiană. Palatul Bahia a fost construit în anul 1860, sub conducerea marelui vizir Sir Moussa. Palatul a fost extins și înfrumusețat între anii 1894-1900, în timpul domniei lui Abu´Bou´Ahmed.  Palatul a fost extins pentru a le găzdui pe cele 4 soții și pe cele 24 de concubine ale sultanului Abu´Bou´Ahmed. Sultanul a încetat din viață în  anul 1900, iar opt ani mai târziu, Thami El Glaoui l-a revendicat pentru oaspeții francezi de pe cuprinsul orașului Marrakech. După anul 1956, când Marocul și-a obținut independența față de Franța, Palatul Bahia a jucat rol de reședință regală, urmând ca mai apoi, Hassan al II-lea sa transfere clădirea în custodia Ministerului Culturii. Petit Riad are un  aspect asemănător caselor tradiționale de pe cuprinsul Medinei. Pereții săi sunt tencuiți cu alb și sunt înscrise numeroase versete din Coran. Tencuiala aceasta a fost sculptată cât timp era încă umedă, iar meșterii trebuiau să dea dovadă de măiestrie și de rapiditate, pentru ca cimentul să nu se usuce. Curtea de Onoare este situată între Petit Riad și Grand Riad și cuprinde la rândul său două curți. Prima curte este relativ simplă, dar cea de-a doua, numită Grand Cour sau Cour d´Honneur, este cea cu adevărat spectaculoasă.  Curtea interioară măsoară 1500 metri pătrați, iar în anul 2018 a fost reabilitată.  Podeaua sa este placată cu marmură italiană de Carrara și este înconjurată de o galerie colorată în nuanțe de albastru și galben. Grand Riad este cea mai veche parte a Palatului Bahia, fiind finalizată în anul 1867, de către Si Moussa, un sclav, care a devenit unul dintre cei mai importanți asistenți ai sultanului Hassan I.

 

poza Petreceți un sejur fermecător în Marrakech-Tensefit-El Haouz

   În timpul sejurului în Marrakech, turiștii vor putea vizita și Grădina Majorelle, una dintre cele mai spectaculoase grădini botanice din lume.  Grădina Botanică este decorată în nuanțe de cobalt și este un loc deosebit de elegant și sofisticat. Grădina Majorelle a fost amenajată după modelul grădinilor modele islamice, iar pe cuprinsul lor există peste 300 specii de plante. Grădina Botanică din Marrakech a aparținut designerului Yves Saint Laurent, iar astăzi se află sub tutela Fundației Pierre Berge - Yves Saint Laurent. Grădina a fost cumpărată în anul 1922 de către Jacques Majorelle, pe timpul când în zonă exista o simplă plantație de palmieri. Pictorul a apelat la serviciile arhitectului Paul Sinoir, care i-a oferit grădinii un aspect modern și spectaculos. Paul Sinoir a fost acela care a proiectat și vila albastră de pe cuprinsul grădinii, care este celebră în întreaga lume. Fiind gândită de către un pictor, nu trebuie să ne mire faptul că grădina se aseamănă cu o pictură pe pânză. Turiștii care vor alege să viziteze grădina botanică vor avea ocazia de a admira o mulțime de plante tropicale, printre care unele dintre cele mai spectaculoase specii de cactuși, palmieri, bananieri, bambuși, agave, arbori de nucă de cocos, lotuși și altele. 

 

poza Petreceți un sejur fermecător în Marrakech-Tensefit-El Haouz

   În inima Kasbah, din Marrakech, turiștii vor descoperi Mormintele Saadiene, o necropolă regală, care datează din timpul sultanului Ahmed-Al-Mansur Saadi (1549-1603). Necropola a fost construită în anul 1578, a fost ascunsă în secolul al XVIII și redescoperită în anul 1917. Mormintele Saadiene sunt un exemplu unic de artă decorativă hispano-maură și o dovadă vie a grandorii de care s-a bucurat dinastia saadiană, care a domnit în Maroc între anii 1524-1659.  Odată cu redescoperirea sa, acest site nu a încetat să-i cucerească pe turiștii din toate colțurile lumii, cu toții arătându-se cuceriți de frumusețea și rafinamentul decorațiunilor. Prima necropolă a complexului a fost construită în secolul al XIV-lea, aici fiind îngropat mai târziu Mohamed Cheick. După declinul dinastiei saadiene, necropola a căzut în desuetudine, iar în secolul al XVIII-lea, sultanul Moulay Ismail a ordonat distrugerea acestora, pentru a șterge urmele acestei dinastii. Mausoleul găzduiește rămășițele pământești a aproximativ 60 de saadieni, pe cuprinsul său fiind înmormântați și membrii familiilor lor, precum și soldații și slujitorii dinastiei. Mausoleul cuprinde 3 încăperi, iar cea mai interesantă este Camera celor douăsprezece coloane, aici aflându-se și mormântul sultanului Ahmed El Mansour, peste care este dispusă o cupolă din lemn de cedru bogat ornamentată.  Spectaculoase sunt și grădinile exterioare, unde berzelor le place atât de mult să-și construiască cuiburile. Întreg complexul a fost reabilitat în anii 1920. Dacă sunteți pasionați de istorie, recomandarea noastră este să optați pentru un tur ghidat, astfel veți putea înțelege mai bine istoria modernă a Marocului. 

 

poza Petreceți un sejur fermecător în Marrakech-Tensefit-El Haouz